Καφές φίλτρου!

Με ποιες μεθόδους παρασκευάζεται και σε τι διαφέρει από τον espresso:

Είναι πλέον δεδομένο ότι ο καφές αποτελεί για τους περισσότερους το αγαπημένο τους ρόφημα. Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, σίγουρα είσαι ένας από αυτούς!

Αν θέλεις όμως να πάρεις τον αγαπημένο σου καφέ στα.. σοβαρά, είναι καιρός να μάθεις καλά τα πάντα γύρω από τις διαφορετικές μεθόδους παρασκευής του.

Ο αγαπημένος καφές φίλτρου με το αξεπέραστό άρωμα είναι συχνή επιλογή για τους φίλους του καφέ (ειδικά τον χειμώνα). Ένας καφές που παρόλο που οι ονομασίες του στις διάφορες χώρες που τον σερβίρουν είναι πολλές και διαφορετικές – Black, American, filter coffee, γαλλικός, brew, διατηρεί την θέση του στις καρδιές των coffee lovers

Κυριότεροι Μέθοδοι παρασκευής:

V60:

Η ονομασία της μεθόδου αυτής προέρχεται από το κωνικό σχήμα και τις μοίρες του σκεύους το οποίο χρησιμοποιείται για την εκχύλιση του καφέ (60°). Το V60 είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στη ροή του νερού. Τον έλεγχο της ροής τον έχει o barista. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τον τρόπο που θα αλεστεί ο καφές θα εξαρτηθεί και ο χρόνος που έχει επαφή με το νερό.

Η ποιότητα του καφέ, το άλεσμα και ο χρόνος επαφής του με το ζεστό νερό, όπως και η εμπειρία του barista είναι στοιχεία που πρέπει να  λειτουργήσουν αρμονικά για να υπάρξει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι.

Η μέθοδος εκχύλισης V60, έχει καταγωγή από την Ιαπωνία και προέρχεται από τις παραδοσιακές μεθόδους εκχύλισης τσαγιού στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Chemex

Η μέθοδος αυτή ανακαλύφτηκε από τον Γερμανό χημικό Dr. Peter Schlumbohm, το 1941 και αποτελεί αγαπημένη μέθοδο εκχύλισης τόσο για το υψηλής αισθητικής σκεύος το οποίο χρησιμοποιείται κατά την εκχύλιση, όσο και για το αποτέλεσμα που θα πάρουμε, το οποίο είναι ένας καφές δίχως πικράδες, με καθαρή και πλούσια γεύση και σώμα χωρίς προσμίξεις και ιζήματα.

Ο καφές που έχουμε φτιάξει με το Chemex, λόγω της καθαρότητας του μπορεί να αποθηκευτεί και να ζεσταθεί ξανά, χωρίς να χάσει μεγάλος μέρος-σχεδόν καθόλου- από την γεύση του. Είναι επίσης ιδανικός για παγωμένους καφέδες.

Το ίδιο το σκεύος της Chemex θεωρείτε υψηλής αισθητικής και μπορείς να το βρεις στις μόνιμες συλλογές μεγάλων μουσείων, όπως το MOMA που το εκθέτει μάλιστα ως το καλύτερα σχεδιασμένο αντικείμενο του 1941!

Καφές Φίλτρου VS Espresso

2 αγαπημένες και διάσημες μέθοδοι εκχύλισης καφέ, με πολλές όμως διαφορές. Οι 3 πιο κύριες είναι οι ακόλουθες

  1. Εκχύλιση

Ο τρόπος εκχύλισης των 2 μεθόδων είναι πολύ διαφορετικός, αφού ο espresso παράγεται με την χρήση της μηχανής espresso και της διάχυσης νερού υπό τεράστια πίεση μέσω του αλεσμένου καφέ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα η μέθοδος εκχύλισης καφέ φίλτρου είναι πιο κοντά σε αυτή του τσαγιού, αφού γίνεται χειροκίνητα με το πιο αργό φιλτράρισμα του καφέ από το οποίο περνά το νερό.

2. Γεύση

Η πιο ουσιαστική διαφορά στα 2 είδη καφέ, είναι το ότι ο Espresso καφές είναι πολύ πιο συμπυκνωμένος, πιο δυνατός και  με πολύ έντονη και γεμάτη γεύση σε σχέση με τον καφέ φίλτρου ο οποίος είναι πιο ήπιος. Ο espresso μπορεί να συνδυαστεί με γάλα και να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ένταση του, σε ροφήματα όπως το cappuccino, flat white, κτλ.

3. Περιεκτικότητα σε Καφεΐνη

Σίγουρα και εσύ κάποια στιγμή αναρωτήθηκες ποιος από τους δυο καφέδες περιέχει περισσότερη καφεΐνη. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο espresso κερδίζει τον καφέ φίλτρου λόγω του ότι ο πρώτος είναι πιο έντονος και δυνατός σε γεύση από τον δεύτερο.

Η αλήθεια όμως αν συγκρίνουμε τους δυο καφέδες στην ίδιο ποσότητα, αυτός με τη μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης (με μικρή ωστόσο διαφορά) είναι ο καφές φίλτρου! Ο λόγος είναι διότι με την μέθοδο espresso η καφεΐνη δεν έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να εκχυλιστεί.

Όποια και να είναι η δική σου αγαπημένη μέθοδος καφέ, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσω και των δύο, μπορεί να παραχθεί ένα εξαιρετικό ρόφημα καφέ.

Απαραίτητα «συστατικά» για κάθε επιτυχημένη συνταγή, πέραν από της καλής πρώτης ύλης, είναι το πάθος των ανθρώπων που εμπλέκονται στην διαδικασία παρασκευής του, η εμμονή στην τελειότητα και η εμμονή στο σύνολο των αξιών που ονομάζονται speciality coffee.

Στο Red Sheep επιλέξαμε να έχουμε 5 διαφορετικά χαρμάνια από τις πιο φημισμένες περιοχές παραγωγής καφέ στον κόσμο, τις οποίες μπορείς να δεις εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *