Τι σημαίνει τελικά “Specialty Coffee”

Το πιο πιθανόν το ακούς όλο πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αλλά γνωρίζεις τι πραγματικά σημαίνει «specialty coffee»;

Ας ξεκινήσουμε με το τι δεν είναι:

Specialty Coffee δεν είναι κάποιο είδος ροφήματος, όπως πιθανόν να νομίζουν κάποιοι, ενώ ούτε υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή μέθοδοι οι οποίοι να μετατρέπουν ένα απλό καφέ σε specialty.

Τι σημαίνει λοιπόν speciality;

Με απλά λόγια, ο ορισμός Specialty Coffee, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία φιλοσοφία η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή ποιότητα στον καφέ. Η φιλοσοφία αυτή, η οποία μετατράπηκε σε κουλτούρα εκφράστηκε και εκφράζεται δυναμικά μέσα από την περίοδο την οποία ονομάζουμε “ThirdWave” (3ο κύμα καφέ) από ανθρώπους από όλο τον κόσμο οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να έχουν την υψηλή ποιότητα ως προτεραιότητα.

Η φιλοσοφία του Speciality, σχετίζεται με την συνεχή αναζήτηση του βέλτιστου αποτελέσματος, την έμφαση στην λεπτομέρεια, την αυθεντικότητα, την γνώση αλλά και την μετάδοσή της. Specialityμπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα μόνο όταν όλα εκείνα τα οποία εμπλέκονται στην αλυσίδατου καφέ, από την παραγωγή του κόκκου μέχρι και το φλιτζάνι, λειτουργήσουν αρμονικά χωρίς συμβιβασμούς, διατηρώντας την ποιότητα σε όλα τα στάδια, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς οι οποίοι επηρεάζουν ίσως περισσότερο την ποιότητα του καφέ, είναι:

 Η παραγωγή: Γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ο σπόροςτου καφέ, είναι σημαντικό να φυτευτεί την κατάλληλη εποχή και στο κατάλληλο σημείο. Είναι υψίστης σημασίας η ποιότητα του εδάφους και οι συνθήκες που θα καλλιεργηθεί ο σπόρος του καφέ. Για αυτό το λόγο οι αγρότες καλλιεργούν ένα κομμάτι της φάρμας και όχι ολόκληρη την έκταση. Γενιές αγροτών μεγαλώνουν μαθαίνοντας να ακούν και να διαισθάνονται τη φύση. Για αυτό λοιπόν ο αγρότης πρέπει να συλλέξει τους σπόρους την κατάλληλη περίοδο ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα.

Στη συνέχεια, με προσοχή γίνεται η συγκομιδή, η επεξεργασία και η αποθήκευση ώστε να διασφαλιστούν τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού καφέ.Διαφορετικές μέθοδοι και τεχνικές, αλλά και παραγωγή σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, έχουν σημαντική επίδραση στην γεύση του καφέ.

Η εξέταση του καφέ: Γιατί η γεύση έχει τον πρώτο λόγο

Η αίσθηση της γεύσης του καφέ είναι υποκειμενική όμως υπάρχουν κάποια στάνταρ που καθιερώθηκαν το 1974, τα οποία καθορίζουν την ποιότητα του καφέ. Για την ακρίβεια αφού τελειώσει η διαδικασία της παραγωγής του καφέ, τότε εξετάζεται από ανεξάρτητους γευσιγνώστες. Ένας καφές για να χαρακτηριστεί SpecialtyCoffee πρέπει να καταφέρει να σκοράρει 80/100 στις σχετικές εξετάσεις!

3. Η διαδικασία ψησίματος: Γιατί όλα παίζουν ρόλο

Ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ένας SpecialtyCoffee πωλείται πάντοτε φρεσκοψημένος. Αντίθετα ο εμπορικός καφές τις πιο πολλές φορές φτάνει κοντά μας αρκετούς μήνες μετά την ημερομηνία κουρδίσματος του.

Ο καφές μπαίνει στο μικροσκόπιο και ειδικοί παρακολουθούν από κοντά και για ώρες την επιστημονική διαδικασία ψησίματος, θερμοδυναμικής και χημείας του ξεχωριστού αυτού ροφήματος.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό ίσως «συστατικό» της αλυσίδας, στην φιλοσοφία που ονομάζουμε specialty coffee, είναι ο άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι θα μετατρέψουν ένα ποιοτικό κόκκο καφέ, σε ένα αντάξιο του ρόφημα.

Στο RedSheepCoffee, στόχος μας είναι κάθε μέρα, κάθε φλιτζάνι καφέ που φτιάχνουμε, να αντανακλά την φιλοσοφία την οποία έχουμε δεσμευτεί να ακολουθούμε. Αυτή που ονομάζουμε specialty coffee.

Δες εδώ τα καταστήματά μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *