Τι είναι Single Origin καφέδες και γιατί μπορούν να σου προσφέρουν μία νέα εμπειρία καφέ;

Τι είναι Single Origin καφέδες και γιατί μπορούν να σου προσφέρουν μία νέα εμπειρία καφέ;

Αν είσαι λάτρης του καλού καφέ, το πιο πιθανόν να το ακούς συχνά ή τουλάχιστον να το παρατηρείς στα menu των coffee shops τα οποία επισκέπτεσαι. (Στα Red Sheep σίγουρα θα τους έχεις προσέξει) Τι σημαίνει όμως Single Origin καφέδες και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικοί στο κίνημα που ονομάζεται Speciality;

Single Origin Καφέδες (ή Μονοποικιλιακοί στα Ελληνικά) είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνουν οι λέξεις, δηλαδή καφέδες από μία συγκεκριμένη προέλευση. Οι καφέδες αυτοί προέρχονται από μία και μόνο περιοχή του κόσμου και δεν περιέχουν κανένα άλλο είδος ή ποικιλία καφέ.

Το γεγονός αυτό τους κάνει ιδιαίτερους για περισσότερες από μία αιτίες:

  1. Είναι πιο σπάνιοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία καφέδων στην αγορά είναι Blends. Μείγμα δηλαδή από διαφορετικούς καφέδες είτε από την ίδια περιοχή/χώρα αλλά πολλές φορές και από διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Ο λόγος είναι διότι οι Single Origins έχουν τόσο ιδιαίτερη γεύση που δύσκολα αρέσουν σε όλους. Έτσι οι εταιρείες καφέ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο “mainstream” μείγμα το οποίο θα αρέσει στους περισσότερους.

*Στο Red Sheep, ο house blend καφές που έχουμε δημιουργήσει και ο οποίος θα φτάσει «by default» στο ποτήρι σου (εκτός αν επιλέξεις κάποιο από τους Single Origin μας) αποτελείται από διαφορετικούς καφέδες της Λατινικής Αμερικής.



  • Έχουν πολύ ιδιαίτερα στοιχεία στην γεύση τους.

Οι Single Origins καφέδες εκφράζουν αυτούσια τα χαρακτηριστικά του τόπου τους. Για παράδειγμα ένας καφές από την Βραζιλία θεωρητικά θα έχει την σοκολατένια, smooth γεύση η οποία χαρακτηρίζει την χώρα, ένας από την Κόστα Ρίκα θα είναι πιο ελαφρύς με αρώματα λουλουδιών αλλά και υψηλή οξύτητα και ένας από την Αφρική θα προσφέρει μεστό σώμα και οινώδη αίσθηση. Παρόλα αυτά διαφορές υπάρχουν και σε καφέδες από την ίδια χώρα, ανάλογα από παράγοντες όπως το ύψος της φάρμας, την ποικιλία, τους μεθόδους παραγωγής κ.α.

  • Θα σε διδάξουν για τον καφέ.

Πολλές φορές ίσως να σου έχει τύχει να δοκιμάσεις ένα καφέ και να μην σου έχει αρέσει η γεύση (ή και να σου έχει αρέσει πολύ), χωρίς να μπορείς να προσδιορίσεις όμως γιατί.

Λόγω των έντονων χαρακτηριστικών του, ο single origin θα σε «αναγκάσει» να μάθεις τι ακριβώς σου αρέσει σε ένα καφέ και τι όχι, είναι συνήθως αυτό που λέμε «love it or hate it». Μέσα από Single Origin εμπειρίες θα αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση του καφέ και θα σχηματίσεις καλύτερη άποψη για το τι ακριβώς να ψάχνεις για την μοναδική σου απόλυτη εμπειρία καφέ!

Γνώρισε τους Single Origins μας:
Την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις τον αγαπημένο σου Red Sheep ρόφημα, ζήτησε από τον Barista μας να σου προτείνει ένα Single Origin για να δοκιμάσεις, ή μάθε πιο κάτω τα χαρακτηριστικά τους για να δεις ποιος σε «ιντριγκάρει» περισσότερο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *